Oljebehandlat trä:
Har du valt en massiv träskiva har du valt ett naturligt material som kräver omtanke och underhåll för att behålla sin skönhet under många år. En rätt skött massiv träskiva blir bara vackrare med åren. Trä som behandlats med olja har något mindre motståndskraft mot väta, smuts och värme. Dessa ytor kräver regelbundet underhåll med olja. Vid väta måste ytan torkas av omgående. Fuktiga eller våta glas kan bilda ringar i ytan. Starka rengöringsmedel liksom andra starka vätskor som alkohol kan påverka träytan negativt.
 
Lackerade ytor:
Klarlackerade ytor rengörs bäst med ett milt rengöringsmedel och torkas av med fuktad trasa. Använd inte skurpulver eller liknande medel med en slipande effekt. Dessa förstör och repar ytan. Använd heller aldrig thinner eller T-sprit eftersom detta kan lösa upp färgen/lacken. För rengöring av målade ytor användes tvättmedel som inte innehåller lösningsmedel. Tvätta först ytorna med vatten med rengöringsmedel tillsatt (följ blandningsrekommendationen). Skölj därefter ytorna med svamp och handljummet vatten. Ammoniak och ammoniakångor kan missfärga målade ytor. Var alltid försiktig med värme tillsammans med lackerade ytor och låt aldrig vatten stå kvar på ytan.
Rostfri plåt:
För att en rostfri yta skall bibehålla sin lyster och sitt utseende samt för undvikandet av lokala korrosionsangrepp måste rengöring utföras regelbundet. Missfärgningar och beläggningar kan uppkomma på den rostfria ytan om t.ex vatten eller lösningar av syntetiska tvättmedel tillåts att indunsta på materialytan. Använd aldrig stålull på rostfritt stål. Förutom att det repar ytan lämnar stålull små partiklar på ytan som kan utveckla rostfläckar som efter en tid kan bli rostangrepp. Klorlösningar och avjoniserat vatten får inte vara i kontakt med ytan en längre tid.
 
Högtryckslaminat:
Rengör laminatytan regelbundet med vatten och handdiskmedel. En mjuk nylonborste kan användas på svårare fläckar på en laminatyta med struktur. Använd aldrig några slipande rengöringsmedel på laminatytan, som skurpulver, stålull, nylonsvamp eller liknande, eftersom detta kan repa ytan. Högtryckslaminat är hårt, men mörka och/eller högblanka ytor är naturligtvis känsliga. Högtryckslaminat står emot de flesta kemikalier som används i hushållet, inklusive sprit och kosmetika. Vissa kemiska ämnen och starka färgmedel kan dock orsaka fläckar och missfärgningar om du råkar spilla färg, starka blekmedel eller rengöringsmedel för sanitetsgods. Torka genast bort det och rengör skivan med vatten och handdiskmedel. Envisa fläckar avlägsnas med allrengöringsmedel, T-Röd eller Aceton (utan olja). Kantlister, rent allmänt, tål ej ”starka” lösningsmedel som aceton och förtunning. Är din laminatskiva försedd med kantlister av massivt trä, är dessa naturligtvis betydligt känsligare än laminatytan.
 
Melamin
Rengör med fuktig trasa och diskmedelslösning. Även koncentrerat handdiskmedel kan användas. Är ytan mycket smutsig kan en blandning av 1 del aceton och 3 delar T-sprit användas. Använd aldrig skurpulver, stålull eller liknande som har slipande effekt. Eftertorka alltid med rent vatten och torka så torrt att vatten inte blir stående. Kantlister, rent allmänt, tål ej ”starka” lösningsmedel som aceton och förtunning.
 
Linoleum
Matt yta: Rengör ytan med en tvålbaserad rengöringsprodukt utspädd i vatten, alternativt handdiskmedel med pH-neutralt rengöringsmedel vid lätt nedsmutsning. Vid svårare fläckar kan en vit nylonduk användas för att gnugga lätt med vid rengöringen. Torka ytan torr efter rengöring.
Solid Surface, tex Corian:
Den dagliga rengöringen görs med fuktig trasa. De flesta fläckar och fett tas bort med vanligt handdiskmedel. Hela ytan bör rengöras noggrant då och då för att lystern inte ska utvecklas ojämnt. Använd ett milt rengöringsmedel och arbeta med cirkelrunda rörelser. Skölj och torka med en fuktig trasa och eftertorka med en torr mjuk trasa. Om önskad yta inte kan uppnås med rengöringsmedel kan skivan slipas om och poleras av auktoriserad personal. Starka kemikalier (som t.ex. färgborttagningsmedel, lösningmedel, klor, propplösare, ugnsrengöringsmedel, aceton) skall snabbt spolas av med vatten och diskmedel för att undvika skador på skivan. Använd alltid ett värmeunderlägg av något slag. Sätt aldrig en het kastrull, speciellt inte en gjutjärnspanna, direkt på en bänkskiva eller i en disklåda. Sådana värma kärl kan skada vilken yta som helst! Att hälla kokhett vatten eller annan vätska direkt i disklådan utan att samtidigt sätta på kallvattenkranen, kan skada ytan.
Skötselanvisningar (PDF)
Miljöfrågor/användning (PDF)
 
Läder/Skinn:
Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare med åren. Rätt skött är det även starkt och tåligt, vilket gör det till ett utmärkt material för möbler och inredning. Undvik att skinn och läderprodukterna vistas i direkt solljus. Det bleker och torkar ut. Läderrengöring bör göras minst ett par gånger om året. Efter rengöring är det viktigt med återfuktning med hjälp av läderfett eller olja. Vid fläckar i skinnet använd trasa eller svamp som doppats i milt tvålvatten sadeltvål eller galltvål. Vi rekommenderar galltvål som är skonsamt mot ditt skinn, läderprodukten och miljön. Undvik att gnida in fläcken ytterligare. Använd ej bensin och rengöringslösningar, alkaliska och sura rengöringsmedel eller skurmedel.
Glas:
Glas är en hård yta men kan skadas vid felaktig rengöring. Använd alltid mjuka verktyg, såsom gummiskrapa och tygtrasor. Rakblad ska inte användas. Rengöringsmedel med slipmedel eller medel som innehåller flourväte eller fosforsyror får inte användas. Dessa skadar glasytan. Använd vatten eller vanligt fönsterputsmedel vid rengöring. Vid svåra fläckar kan ren Aceton användas.
 
Stenskivor:
De stensorter som vanligen används till inredningar är marmor, kalksten och granit. Man bör tänka på att marmor och kalksten är känsliga för syror. Sura rengöringsmedel bör därför aldrig användas. Särskilt medel för avlägsnande av kalkbeläggningar, som exempelvis toalettrengöringsmedel är skadliga och orsakar frätskador. Man kan använda vanligt rengöringsmedel typ, grönsåpa eller allrent. Stenytor bör även skyddas sura vätskor i annan form. Exempel på sådana är vin, ättika, vinäger, fruktjuice etc. Polerade ytor är särskilt känsliga och matta, etsade fläckade uppstår lätt. Vid fläckborttagning är tidsfaktorn viktig. Låt inte ämnen och vätskor som är färgande ligga kvar på ytan.
Lackad yta
Avtorkning med fuktig torkduk med handdiskmedel med pH-neutralt rengöringsmedel i vatten. Torka ytan torr efter rengöring. Fläckar av t ex kulspetspennor eller liknande färgande preparat tas bort med tvättnafta/lacknafta. Fukttvätta därefter ytan med en lätt rengöringslösning. Torka ytan torr efter rengöring. Allmänt: Använd täta underlag för blomkrukor, tallrikar, kaffekoppar mm där spill kan riskeras. Ta bort alla fläckar så fort som möjligt och torka ytan torr.