40 år med exklusiva specialsnickerier

Bröderna Perssons Specialsnickeri i Bromölla är ett av Sveriges ledande specialsnickerier. Efter 40 års verksamhet är vi idag 27 medarbetare som arbetar med den senaste utrustningen i en egenägd industrifastighet. Inriktningen och ambitionen är densamma som när vi startade. Med ett gediget hantverkskunnande och den senaste tekniken tillverkar vi specialinredningar som inte bara utmanar oss själva och våra kunder, utan också gränserna för vad som faktiskt är möjligt.
Det var andra tider 1982.
Då var bröderna Lars och Ulf Persson 25 respektive 22 år gamla. De hade utbildat sig inom möbel- och inredningssnickeri, arbetat några år och bestämt sig för att starta eget tillsammans.
Redan från början var ambitionerna höga. Lars och Ulf visste precis vad de ville göra – tillverka inredningar av högsta klass för banker, butiker och företag. Som första hyresgäst tog det nystartade snickeriet plats på cirka 500 kvm i det industrihotell som höll på att byggas i Bromölla.
Verksamheten växer
Redan den första tiden fanns en stor efterfrågan på brödernas tjänster och efter bara något år fick företaget uppdraget att leverera inredning till ambassader i USA. Ett rejält prestigeuppdrag för två unga killar och något som gav eko i branschen och en fortsatt skjuts i rätt riktning.
Ganska snart därefter började företaget anställa. En duktig medarbetare i taget, så att företaget sakta men säkert växte i storlek i takt med att uppdragen strömmade in. Efter 10 år var personalstyrkan 11 personer. Idag arbetar 27 medarbetare tillsammans på Bröderna Perssons Specialsnickeri för att överträffa kundernas förväntningar.
Även omsättningen har följt samma utvecklingskurva. De första 10 åren tiofaldigades omsättningen från 700 000 till 7 miljoner kr. Idag omsätter företaget cirka 60 miljoner kr.
1991 köpte vi industrihotellet där vi hade hyrt in oss som nyföretagare. Ett sätt att kunna expandera på ett enkelt sätt och i egen takt. Idag utnyttjar vi cirka 3 700 av fastighetens 4 700 kvm.
Teknisk revolution
Tekniskt sett har verksamheten varit med om något som närmast kan liknas vid en revolution. 1982 hade vi aldrig kunnat föreställa oss allt som är möjligt att göra med dagens utrustning. Ändå visste vi att det var viktigt att hänga med och att utnyttja de möjligheter som ny teknik ger.
Att ständigt uppgradera maskiner och mjukvara har varit väsentligt, inte bara för att bli effektivare i tillverkningen, utan också för att ge personalen en säkrare, roligare och mer stimulerande arbetsmiljö.
Idag har vi en maskinpark som är så modern den kan bli. Vi ritar allt i 3D i programmet TopSolid, som är direkt överförbart till exempelvis CNC-maskin och skivsåg. Vi får också beredningen från ritningen, som dessutom används för kundbekräftelse. Samma nyfikenhet som vi har visat tekniken har vi också haft för olika material – sedan många år är vi till exempel auktoriserad Corian®-producent.
Även om tekniken har hjälpt oss i utvecklingen, är det ett gediget hantverkskunnande som ligger till grund för att vi hela tiden har vunnit nya prestigeuppdrag och fortsatt att växa. Varje person på Bröderna Persson Specialsnickeri bär på en yrkesstolthet och en obändig vilja att det vi producerar ska bli så bra som möjligt.
Vi har också alltid varit noga med ordning och reda. Verksamheten är kvalitets- och miljöcertifierad enligt FR2000 och vi arbetar målmedvetet med Lean production för att skapa maximalt värde för våra kunder.
Nya ägare, samma anda
2018 började Lars och Ulf fundera på ett kommande ägarskifte. Målsättningen var att verksamheten skulle fortsätta bedrivas i samma anda, med extremt höga ambitioner och kvalitetskrav. Valet föll på att lämna över till tre anställda som i många år haft nyckelroller i verksamheten.
Under fyra års tid tog Staffan Johnsson, Niklas Dahlström och Anders Pandrén successivt över ägandet, så att de från och med 2022 tillsammans äger företaget i sin helhet. En lyckad lösning för alla inblandade, då Lars och Ulf får se sitt livsverk fortsätta utvecklas som ledande snickeri för exklusiva inredningar, samtidigt som den nya ägartrion kan sätta sin prägel på företaget. Lars och Ulf finns kvar i verksamheten, både för att de tycker att arbetet är roligt och för att kunna stötta den nya ledningen framåt.
Det är för övrigt inte bara de tre nya ägarna som har arbetat länge på företaget. En stomme av dagens personalstyrka har varit med under många år, kämpat med ett oräkneligt antal utmanande projekt och utvecklats till mycket skickliga yrkesmänniskor. Det gör att nya medarbetare blir väl mottagna och snabbt lär sig mer när kunskaper och kompetenser förmedlas till dem.
Inget är omöjligt!
Ända sedan starten 1982 har Bröderna Perssons Specialsnickeri haft samma mål – att leverera vackra och exklusiva inredningar för offentliga miljöer. Inget uppdrag har varit omöjligt, utan vi har alltid sökt utmaningen och tillverkat inredningar som uppfyller höga krav på ergonomi, funktion och skönhet. Ofta också med stor ”wow-känsla”.
Oavsett om uppdraget gäller en ny receptionsdisk eller specialdesignade kontorsmöbler i mindre serier, tar vi totalansvar från ritning till komplett leverans. Vi samarbetar med duktiga underleverantörer inom områden som belysning, glas, sten och metall – och har ett stort nätverk av inredare, arkitekter samt lokala montörer runt om i landet.
De här första 40 åren har bjudit på en fantastisk resa och vi vill tacka alla medarbetare, samarbetspartners och kunder som vi hittills lärt känna.
Samtidigt lovar vi att de första 40 åren bara är början!